Om meg

Bildet mitt
Bærum, Akershus/ Oslo, Norway
Jeg er audiopedagog og pedagogisk-psykologisk rådgiver. Jeg kan gi råd og praktisk veiledning mot et bedre hørselsliv for deg og dine nærmeste. Fokusområder: Tinnitus, Hyperacusis, Lyttetrening for hørselshemmede, Hjelp og tips til pårørende, Støttesamtaler og psykososial rådgivning.

onsdag 20. november 2013

Overfølsomhet for lyd

Hyperacusis og misophonia er betegnelser på ulike former for lydoverfølsomhet.

Dette er en lidelse som kan være vanskeligere å leve med enn tinnitus - og selvfølgelig er svaret at JO - Dette kan vi gjøre noe med :) Så - å leve med misophonia eller hyperacusis er krevende - og har du dette, og har googlet deg blå før du leser dette, kan du endelig slå deg til ro med at dette er tilstander det går an å gjøre noe med.

I noe tid nå har dette vært betegnelser som har vært brukt innen hørselsfeltet. Dagligdagse lyder synes enormt irriterende og uoverkommelige. Lyden fra støvsugere, hårtørkere, ventilasjonsanlegg og andre helt vanlige lyder kan oppleves invalidiserende for mennesker med lydoverfølsomhet. Det kan bli svært krevende å gå på jobb, skole og andre arenaer for sosialisering. Resultatet kan bli isolasjon, og en tiltakende angst for lyd og depresjon er vanlig. Det er fristende å plugge igjen ørene, og dessverre har dette vært et råd som har blitt gitt. Resultatet av en slike dårlige råd er at lydoverfølsomheten øker.

Kort fortalt kan man forklare misophonia og hyperacusis med prosesser i hjernen. Det limbiske (regulerer følelser) system, det autonome systemet (den del av nervesystemet som ikke er underlagt «viljen» og som virker uavhengig av «bevisstheten») og det auditive systemet (hørselssystemet)  interagerer med hverandre og påvirker til en negativ spiral. Pasientens (dårlige) erfaring med lyd, setter det limbiske system i gang og forsterker den negative følelsen rundt lydbildet, som igjen øker sensitiviteten for lyd. Dette skjer automatisk, og må avlæres igjennom terapi.

Så hva hjelper? Jo - det hjelper å gradvis tilnærme seg lyd, gjerne ulike sammensatte lyder, hvor enkelte frekvenser er fjernet. Det kan hjelpe å gradvis tilnærme seg høyere lyd (i svært korte intervaller), samt litt forlengede intervaller med lav-frekvenslyd. Sist, men ikke minst få støtte gjennom samtaler med audiopedagog. Dette for å minske og redusere angst og depresjon.  Her kan man dra veksler på TRT - Tinnitus habituation therapy - teknikk som er effektive på tinnitus, men som også gir gode resultater på misophonia og hyperacusis.

Ta gjerne kontakt med meg om du vil vite mer. www.audiopedagogen.no

Kilder:
Store norske leksikon
Jastreboff, P. J. og Jastreboff, M. M. (2001)  Decreased sound tolerance
Jastreboff, P. J. og Jastreboff, M. M. (2001) Hyperacusis